torstai 30. lokakuuta 2014

Kwaheri Tanzania!

Kiitos Tansania! Koimme kolmen viikon aikana uskomattoman paljon! Telttailimme savannilla, näimme auringonnousun vuoristossa, veneilimme ja snorklasimme merellä ja tallailimme katuja kaupunkimiljöössä. Reissusta jäivät päällimmäisinä mieleen Tansanian upea luonto savanneineen, vuorineen, kirkkaine merineen ja valkoisine rantoineen, ihmisten yleinen rentous, mutta myös epäluulo vierasmaalaisia kohtaan, kutiavat moskiiton puremat, epäsiisteys ja jätteet, polttava aurinko ja paahtava kuumuus. Kuumuutta ei muuten kannata kovin päivitellä suomen kielellä, ainakaan kovaan ääneen kuten me teimme, sillä sana kuuma tarkoittaa swahiliksi meidän v-sanaa. Tämän lisäksi osaamme toivotella  tervehdykset ja kiitokset swahiliksi. Erityisesti kaupungin ulkopuolella paikalliset huutelivat meille ohimennessään jamboa. Jambo tarkoittaa miten menee / mitä kuuluu ja siihen voi vastata esimerkiksi poa eli chillisti tai salama eli hyvin tai rauhallisesti.
Yleisesti ottaen koimme Tansanian matkailuystävälliseksi maaksi. Koimme maan myös turvalliseksi muutamasta etukäteisvaroittelusta huolimatta. Suomalaisella maalaisjärjellä pärjää pitkälle - varovainen kannattaa olla, kuten missä vain, mutta vainoharhaiseksi ei kannata ruveta. Tansaniaan ei välttämättä kannata myöskään lähteä elämysmatkailemaan, jos on hyvin hygieniatietoinen. Eteemme tuli paljon tilanteita, joissa hygieniataso ei ollut lähelläkään sitä mihin olemme Suomessa tottuneet. Itselleni ehkä parhaiten jäi mieleen eräs pienen bussiaseman vessa matkatessamme Arushasta Dariin. Tuolla pienessä kopissa mietin pari kertaa tyhjennänkö rakkoni vai en, vaikka olenkin jos jonkinlaista vessareikää elämäni varrella nähnyt. Onneksemme emme saaneet Tansanian etapilla mitään terveyshaittoja, vaikka etukäteen odotimme kyllä ainakin yhdet ripulit kokevamme. 

Toinen asia, josta en itse henkilökohtaisesti Tansaniassa välittänyt, oli tinkimiskulttuuri. Jostain syystä en voi sietää tinkimistä. Jenni sai siis hoitaa tämän puolen tehdessämme ostoksia. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ilmoitetusta hinnasta voi tinkiä puolet pois. Valkoiselle saattaa hinnan alashinaaminen olla hieman vaikeampaa kuin tummaihoiselle. Syystä että valkoihoisia pidetään järjestään varakkaina.

Tansania on hyvin köyhä sekä kehitysmaa, ja tämä tulee eteen väistämättä. Tästä huolimatta maa on monin muin tavoin hyvin rikas ja kokemuksen arvoinen maa. Kerta Tansaniassa oli ensimmäisemme, mutta ei viimeinen. Nähdään taas, kwaheri Tanzania!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti