sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Hoi An - Vietnamin sydämessä

Phu Quocin saarelta lensimme Saigonin kautta Hoi Aniin. Tai siis Hoi Anin läheisyydessä sijaitsevalle Da Nangin kaupungin kentälle. Da Nangistä matkustimme puolisen tuntia auton kyydissä Hoi Aniin. Olimme ottaneet taas varman päälle ja tarttuneet hotellimme tarjoamaan autokyytiin, joka paljastui puolta kalliimmaksi kuin tavalliset taksit. Niinpä. Onneksi hotellimme oli edullinen ja tarjosi kaupan päälle vielä pyörät lainaksi oleskelumme ajaksi.

Vietnamilaisin mittasuhtein pikkuinen Hoi Anin kaupunki sijaitsee keski-Vietnamissa ja on UNESCO:n maailmanperintökohde. Maailmanperintökohteeksi sen luokittelee sen vanhakaupunki (Ancient Town). Hoi Anin vanhakaupunki onkin superhyvin säilynyt ja sen kadut on osittain pyhitetty vain jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Vanhankaupungin kaduilla voi kuljeskella ilmaiseksi, mutta mikäli haluaa tutustua tarkemmin rakennuksiin ja niiden historiaan, pitää ostaa muutaman euron arvoinen pääsylippu. Vanhakaupunki on historiallisen värikylläinen ja sieltä löytyy museoita, vanhoja merkkihenkilöiden koteja, ravintoloita, kauppoja - kaikki tietysti vierailemisen arvoisia, mutta mielestämme parasta on pelkkä kaduilla tapahtuva päämäärätön harhailu.
Kaupunki on hyvin suosittu matkailijoiden, erityisesti meidän reppureissaajien, keskuudessa ja lieveilmiönä tämä tuo tietysti mukanaan lukuisat ärsyttävän innokkaat kaupustelijat ja kerjääjät. Hoi An on kuuluisa myös loppumattomista ja laadukkaista räätäli- ja ompelimopaikoista, joissa voi teettää lähes mitä tahansa päällepantavaa. Vaatteiden lisäksi esimerkiksi kenkien teettäminen onnistuu. Ja suomalaisittain katsottuna on hinta tekeleistä mitätön. Meidän reppumme olivat kuitenkin niin täynnä ja matkarahastomme niin tyhjä, että jätimme vaattureiden, räätäleiden ja kenkämestareiden palvelut käyttämättä. Mehän tosiaan jätimme rinkkamme Bangkokiin säilytykseen ja kuukauden reissutarpeet on molemmilla tungettuina tavalliseen selkäreppuun.

Turisteista ja kaupustelijoista huolimatta Hoi An tuntuu hyvin aidolta paikalta. Turismihömpötyksestä pääsi täysin eroon pyöräillessä koskemattomien riisipeltojen läpi - riisihattujen paistaessa horisontissa ja paikallisten tervehtiessä ohikulkiessa. Samaan fiilikseen pääsi vanhankaupungin pienenpienillä kujilla hortoillessa. Myös rantaviivaa oli sen verran pitkälti, että tyhjiä paikkoja löytyi helposti, eikä tarvinnut jäädä makoilemaan suosituimmille mestoille. Ellei sitten halunnut. Kuten Phu Quocissa, oli muuten myös Hoi Anin rantojen äärellä enemmän tai vähemmän rakennusprojekteja käynnissä. Mitä luultavammin tulevat myös tässä paikassa turistimassat kasvamaan tulevaisuudessa.

Ja ruokaskene on Hoi Anissa myös ylistämisen arvoinen. Ateriat ovat todella maittavia ja herkkuja voi ahmia huokeaan hintaan. Kuuleman mukaan myös kaupungin yöelämä on antoisa - voitte vaan arvata onko meillä siitä omakohtaista kokemusta... Loppujen lopuksi ei ollenkaan hullumpi paikka tämä Hoi An.


Vietimme kaupungissa viisi päivää, halutessaan sen olisi kyllä kolunnut parissa-kolmessa päivässä - myönnettäköön, että me jopa hieman tylsistyimme viimeisenä päivänä. Kiertelimme vanhaa ja uutta kaupunkia, ja parina päivänä pyöräilimme parin kilometrin päässä sijaitseville rannoille. Rannat ovat upeita ja vesi sopivan raikasta. Sillä sanonpa vaan, että Hoi Anissa oli maaliskuussa KUUMA! Kävipä myös niin hauska sattuma, että eräänä päivänä rannalla löhöillessämme sattui naapuripyyhkeellä loikoileva pariskunta esittäytymään turkulaisiksi, ja sainpa aivan sattumalta kuulla pari työjuoruakin heidän kauttaan. Maailma ei ole loppujen lopuksi niin kovin suuri. Ja maailmalla reissatessa tuntuu joka kolkasta löytyvän suomalaisia. Miten voi olla, että näin pienestä kansasta löytyy joka paikkaan menijöitä?

Paras kulkuväline Hoi Anissa on pyörä. Sillä pääsee kätevästi kiertämään kaupungin, pellot ja rannat. Jos mielii lähteä kauemmaksi, kannattaa vuokrata skootteri. Päämäärätön harhailu, kiireettömyys, fiiliksestä nauttiminen ja ympäristöstä nauttiminen  - siitä on Hoi An tehty!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti