perjantai 30. tammikuuta 2015

Streets of San Francisco

San Francisco, oi San Francisco! Näitä katuja olemme halunneet päästä koluamaan jo useamman vuoden ajan. Vietimme kaupungissa viikon päivät ja tutuksi tulleeseen tapaan päätimme heti ensimmäisenä päivänä lähteä tutustumaan kaupunkiin opastetulla pyöräretkellä. Pyöräretket ovat todella mahtava tapa tutustua kaupunkeihin - suosittelemme! Oppaat osaavat kertoa kaupungista, kaupunginosista ja kaduista aivan mahtavia tarinoita ja tietouksia. Retkillä tutustutaan usein myös paikkoihin, joihin ei välttämättä pelkän turistiopuksen kanssa osaisi suunnistaa. 

Pyöräretki ei tälläkään kertaa tuottanut pettymystä. Viiletimme pyörän selässä oppaamme Adamin johdattamana viisi tuntia kiertäen mm. seuraavat kaupunginosat: Hayes Valley, Alamo Square, Nopa, the Panhandle, the Golden Gate Park, Haight-Ashbury, Lower Haight, Castro, Mission, SoMa ja Civic Center. Fantastinen Adam tarinoi kaupungista ja sen historiasta värikkäällä tavalla. Kaupunginosat poikkeavat melko tavalla toisistaan, niin arkkitehtuurisesti kuin asukkailtaan ja ilmapiiriltäänkin. Tuntuu miltei, että San Francisco koostuisi useista omalaatuisista pikkukylistä kuin olisi yksi yhtenäinen kaupunki. 

Löysin muuten myös nimikkokatuni Missionin kaupunginosasta! Pitäisikö tämä ottaa vinkkinä? Ja Suomen lippu liehui erään rakennuksen seinustalla Union Squaren liepeillä. Tarina lipun takana on, että rakennuksessa sijaitseva hotelli vetää joka päivä jonkun maan lipun salkoon ihan vain ilahduttaakseen kyseisen maan kansalaisia. Hauska idea. Ja hyvä tuuri kannaltamme, että juuri Suomen lippu oli hinattu salkoon kyseisenä päivänä.Innostuimme pyöräilystä sen verran, että vuokrasimme myös seuraavaksi päiväksi pyörät, joilla seikkailimme ees taas Golden Gate -siltaa sekä pyöräilimme meren rantaa satama-alueelle saakka. Matkalla kiertelimme ja kaartelimme katuja ja katsastimme myös kuuluisaksi tulleen kiemuraisen Lombard Streetin. San Franciscossa on helppo pyöräillä, pyörätietä on pitkälti ympäri keskustaa ja liikenne huomioi pyöräilijät hyvin.
Yksi vähemmän mairitteleva asia muuten laittaa San Franciscossa heti silmään: kaupungin lukuisat kodittomat. Emme ole matkamme aikana tavanneet missään muualla yhtä sankoin joukoin kaduilla asuvia. San Franciscossa kadun asukkeja on joka puolella, jossain osissa kaupunkia vähemmän, toisissa enemmän. Välillä näimme isojakin ryhmittymiä, toiset oleilivat yksikseen. Toisilla oli omaisuutta repullisen verran, toisilla sitä oli kertynyt jo useamman ostoskärryllisen verran. Näky sai meidät surulliseksi ja pohdiskelimme miten tämä voi nyt näin mennä näinkin rikkaassa ja demokraattisessa valtiossa. Bed and Breakfastimme eräs työntekijä kertoi San Franciscon yrittäneen hakea ongelmaan ratkaisua jo pidemmän aikaa. Tarinoita asunnottomuuden takana on yhtä monta kuin on asunnotontakin. Syyt asunnottomuuteen ovat siis lukuisat ja pääosin syynä eivät ole ne useimmiten luullut päihteet, vaikkakin osalla nämäkin ovat taustalla. Suurin asunnottomuuden aiheuttaja on useimmiten onneton noidankehä, joka syntyy liian korkeista asumiskustannuksista ja liian pienistä tuloista. Asunnoton saa myös helposti merkinnän poliisirekistereihin mm. irtolaisuudesta. Merkintä rekisterissä on taasen syy evätä asunto. Taas uusi noidankehä. Kaupungilla on erilaisia projekteja ja ohjelmia asunnottomuuden ehkäisyyn ja katkaisuun, mutta silti asunnottomien määrää ei ole saatu vähenemään.Tutustuimme satama-alueella Pier 39:n merileijoniin sekä Akvaarioon. Muutoin emme Pier 39:llä juuri aikaa viettäneet, sillä paikka on täydellinen turistirysä ja hulivilimäinen markkinapaikka - hieman kuin pienimuotoinen Disney World. 
San Franciscon China Town oli muuten yksi parhaimmista China Towneista, missä olemme tähän mennessä käyneet! San Franciscossa on kuulemma Yhdysvaltojen suurin kiinalaiskaupunginosa. Paikassa oli tunnelmaa! Ja ruoka oli slurps!

Lisäksi ajelimme streetcareilla ja paikallisbusseilla, sillä myös julkiset ovat oiva keino tutustua kaupunkeihin sekä myös törmätä paikallisiin. Käyskentelimme kaduilla, söimme makoisasti ja kiertelimme Market Streetin kauppoja. Jenni joutui näet ostamaan itselleen talvitakin tajuttuaan ettei pärjääkään kapsäkkinsä varustuksella. Sillä San Franciscossa oli kylmä! Olemme nyt viettäneet kolmisen kuukautta kuumankosteissa ilmasto-olosuhteissa, joten vajaat kymmenen astetta purevine merituulineen meni suoraan luihin ja ytimiin.


Moni siellä tekstiä lukiessaan miettii jo varmasti, että no, entäpä Alcatraz? Noooh, tuon the Rockin suhteen meille kävi moka! Oikea suuremman luokan emämoka! Jo ennen matkalle lähtöämme olimme saaneet usealta taholta käskyn varata Alcatraz-liput hyvissä ajoin etukäteen, sillä liput myydään parhaimmillaan jopa kolmea kuukautta etukäteen. Ja erityisesti sesonkiaikoina, joihin tietysti vuodenvaihde lukeutuu. Mutta mepäs unohdimme nuo liput hankkia, ja kun asia tuli mieleen iskän luona, oli jo liian myöhäistä. Lippuja ei enää ollut. Ei missään. Piti vain niellä karvas pettymys, vaikka tuo Alcatraz oli yksi odotetuimmista kohteistamme seikkailullamme. Näimme sen sentään ulkoapäin.
Uusi vuosi vaihtui San Franciscossa ystäväni Hannan ja hänen miehensä Henrin seurassa. Hanna ja Henri tulivat San Josesta illallistamaan kanssamme aivan mahtavaan pieneen burmalaiseen ravintolaan, josta siirryimme satama-alueelle muutamalle kuohuvalle odottamaan vuoden vaihtumista ja ilotulitusta. Seura oli loistavaa, kupliva kuplivaa ja ilotulitus mahtava! Oikein paljon onnea, iloa ja valoa jokaiselle uuteen vuoteen!

San Francisco on kaikinpuolin mahtava kaupunki! Ilmapiiri paikassa on jotenkin hyvin rento, joka saa vierailijan tuntemaan itsensä hyvin tervetulleeksi ja jopa kotoisaksi. Ihmiset ovat ystävällisiä. Typistettynä voi sanoa, että kaupungin ilmapiiri meni yksiin kanssamme. Tässä taas yksi paikka, jonne haluamme palata!

2 kommenttia:

  1. Tervetuloa takaisin joskus, mieluiten toki nopeasti! ;) Ihania kuvia!

    VastaaPoista